Ranska siirtyy pakollisten verkkolaskujen aikaan vaiheittain vuosina 2026-2027. Siirtyminen toteutetaan porrastetusti yritysten koon mukaan.
Ensimmäisenä verkkolaskutukseen siirtyvät syyskuussa 2026 suuret ja keskisuuret yritykset, joilla on yli 250 työntekijää sekä ja joiden liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa ja/tai taseen loppusumma on yli 43 miljoonaa euroa.
Näiden yritysten on oltava valmiita sekä lähettämään että vastaanottamaan verkkolaskuja syyskuusta 2026 alkaen. Suurten yritysten tulee myös raportoida sähköisesti kaikki B2B- ja B2C -transaktionsa.
Suurempien yritysten valmistautuminen alkaa jo vuoden 2025 aikana, sillä lokakuussa 2025 alkaa nk. pilottivaihe. Sen aikana on tarkoitus varmistaa järjestelmien yhteensopivuus ja tiedonsiirron toimivuus hyväksyttyjen palveluntarjoajien kanssa.
Pienempien yritysten on kyettävä vastaanottamaan verkkolaskuja vuoden 2026 syyskuusta lähtien.
Muilta osin pienempien yritysten siirtyminen pakolliseen verkkolaskutukseen ja sähköiseen raportointiin alkaa syyskuussa 2027.
Lokakuussa 2024 Ranskan verohallinto (DGFiP) ilmoitti merkittävästä muutoksesta: aiemmin suunniteltu maksuton PPF-palvelu (portail public de facturation) ei tule toteutumaan. Tämä tarkoittaa, että kaikkien yritysten on käytettävä hyväksyttyä palveluntarjoajaa (PDP, Plateformes de dématérialisation partenaires) verkkolaskujen välittämiseen. Palveluntarjoajana voi toimia esimerkiksi yrityksen käyttämä taloushallinto-ohjelmiston tai toiminnanohjausjärjestelmän toimittaja.
Ranskan verohallinto vahvisti myös ryhtyvänsä maan Peppol-viranomaiseksi. Tämä tarkoittaa, että Ranska liittyy yli 20 muun maan joukkoon Peppol-standardin (Pan-European Public Procurement On-Line) käyttäjänä.
Verkkolaskut tulee toimittaa strukturoidussa muodossa. Hyväksyttyjä formaatteja Ranskassa ovat:
Pienemmät yritykset voivat toimittaa laskut PDF-muodossa vuoden 2028 alkuun asti. Palveluntarjoajan tulee tällöin muuntaa PDF-laskut vaadittuun strukturoituun muotoon.
Verkkolaskutuksen laiminlyönnistä on säädetty seuraavat sanktiot:
Yritysten kannattaa aloittaa valmistautuminen verkkolaskutukseen hyvissä ajoin ja kartoittaa sopivat palveluntarjoajat. Erityistä huomiota tulee kiinnittää nykyisten järjestelmien yhteensopivuuteen ja mahdollisiin päivitystarpeisiin.
Heeros tarjoaa laskutuksen ratkaisuja sekä verkkolaskujen lähettäjille että vastaanottajille kansainvälisesti. Heeros Myyntilaskut automatisoi myyntilaskutuksen ja mahdollistaa 100 % verkkolaskutuksen kustannustehokkaasti useissa Euroopan maissa. Heeros Ostolaskut tehostaa ostolaskujen käsittelyn vastaanotosta ja kierrätyksestä maksatukseen. Molemmat ratkaisut ovat saumattomasti integroitavissa käytössä olevaan ERP-järjestelmään tai muihin järjestelmiin.