Blogi

B2B-verkkolaskutus pakolliseksi Belgiassa – mitä yritysten on tiedettävä?

Belgia on useiden muiden Euroopan maiden tavoin edistänyt sähköisen laskutuksen ja raportoinnin käyttöönottoa. Uudistukset vaikuttavat erityisesti yritysten väliseen kaupankäyntiin, ja niiden tavoitteena on tehostaa talouden läpinäkyvyyttä sekä torjua veronkiertoa. 

Katariina Telkkä
Katariina Telkkä  | 3 min lukuaika

Pakollinen B2B-verkkolaskutus Belgiassa vuoden 2026 alusta

Alun perin Belgian suunnitelmissa oli ottaa käyttöön pakollinen B2B-verkkolaskutus jo kesällä 2024. Johtuen erinäisistä hallinnollisista ja poliittisista tekijöistä aikataulu siirtyi, mutta alkuvuodesta 2025 maassa säädettiin pakollisen B2B-verkkolaskutuksen astuvan voimaan 1.1.2026. 

Tästä eteenpäin kaikessa yritysten välisessä kaupassa Belgiassa laskujen on oltava EN 16931 -standardin mukaisia ja ne on toimitettava Peppol-verkoston kautta. PDF-muotoisia laskuja ei enää hyväksytä.  

Reaaliaikainen raportointi pakolliseksi Belgiassa vuonna 2028 

Belgian hallitus on lisäksi ilmoittanut pakollisesta reaaliaikaisesta sähköisestä raportoinnista 1.1.2028 alkaen. Malli perustuu Peppol-verkostoon ja sisältää sekä sähköisen laskutuksen että transaktiotietojen lähes reaaliaikaisen raportoinnin veroviranomaisille. Tavoitteena on korvata nykyinen vuosittainen raportointi ja vähentää arvonlisäverovajetta.

Ketä Belgian verkkolaskumandaatti koskee? 

Belgian verkkolaskuvaatimus koskee ensisijaisesti kaikkia Belgiassa rekisteröityjä arvonlisäverovelvollisia B2B-yrityksiä.

Mandaatti ulottuu myös ulkomaisten yritysten belgialaisiin kiinteisiin toimipaikkoihin, jos ne ovat arvonlisäverovelvollisia Belgiassa. Näiden toimipaikkojen on käytettävä verkkolaskutusta kaikessa B2B-liiketoiminnassaan Belgian sisällä samalla tavalla kuin paikallisten belgialaisten yritysten. 

Vaikutukset suomalaisille yrityksille 

Suomalaisille pk-yrityksille, joilla on B2B-liiketoimintaa Belgiassa, nämä muutokset merkitsevät seuraavaa:  

  1. Vaikka pakollinen verkkolaskutus koskee aluksi belgialaisia yrityksiä, on suositeltavaa, että myös suomalaiset yritykset valmistautuvat Peppol-standardin mukaisten laskujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen.
  2. Yritysten on varmistettava, että laskutus- ja kirjanpitojärjestelmät tukevat EN 16931 -standardia ja Peppol-verkostoa.  
  3. Raportointivaatimukset vuoden 2028 alusta lähtien saattavat edellyttää järjestelmien päivittämistä, jotta ne tukevat automaattista tietojen siirtoa Belgian veroviranomaisille.  

Heeros ja Belgian verkkolaskumandaatti

Heeros tarjoaa laskutuksen ratkaisuja sekä verkkolaskujen lähettäjille että vastaanottajille kansainvälisesti. Heeros Myyntilaskut automatisoi myyntilaskutuksen ja mahdollistaa 100 % verkkolaskutuksen kustannustehokkaasti useissa Euroopan maissa. Heeros Ostolaskut tehostaa ostolaskujen käsittelyn vastaanotosta ja kierrätyksestä maksatukseen. Molemmat ratkaisut ovat saumattomasti integroitavissa käytössä olevaan ERP-järjestelmään tai muihin järjestelmiin.

 

HSI demo 2025 banner FI cyan

 

Jaa artikkeli:

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Artikkeli
Käytännön opas: Näin valmistaudut verkkolaskulakien voimaantuloon

Lue tästä
Uutiset
Verkkolaskuvaatimukset Euroopassa

Lue tästä
Uutiset
Peppol auttaa yritystäsi verkkolaskuttamaan kansainvälisesti

Lue tästä

Onko ajatuksissa toiminnan tehostaminen?

Aloitetaan käymällä nykytilanteenne ja toiveenne läpi, ja jatketaan kohti teille järkevintä ratkaisua. Varaa aika kalenterista tai lähetä meille viesti täyttämällä lomake.