Heeros Blogi - Asiantuntijasisältöä liiketoimintasi tueksi

Työsuhdepyörä — lue mitä se tarkoittaa työntekijälle ja työnantajalle

Kirjoittanut Rainer Wallenius | 19.8.2024 8:09

Työsuhdepyörä on työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Pyörällä voi ajaa ilman rajoituksia sekä työmatkoilla että vapaa-ajalla. 

Polkupyöräetu on työnantajan työntekijälleen antama enintään 1 200 euroa per vuosi arvoinen verovapaa etu. Työnantaja antaa tällöin omistamansa tai leasing-sopimuksella hankkimansa polkupyörän työntekijän käyttöön.  Työsuhdepyörä toimii samalla periaatteella kuin työsuhdeauto (vapaa autoetu).

Tämä artikkeli perustuu Pyöräliiton toiminnanjohtaja Janne Paanasen haastatteluun elokuussa 2024.

Mitä työsuhdepyörä tarkoittaa työntekijälle? 

Käytännössä työntekijä saa itselleen uuden pyörän ja siihen liittyvät varusteet sekä halutessaan huoltosopimuksen käyttöönsä hieman edullisemmin kuin jos ostaisi pyörän suoraan itselleen. Myös kuukausittainen maksu sopii joillekin paremmin kuin kenties useamman tuhannen euron pyörän maksaminen kerralla. Sopimuskauden lopuksi työntekijä voi lunastaa pyörän itselleen. 

Työsuhdepyörä on myös lisännyt sähköpyörien hankintaa. Kaksi kolmasosaa kaikista työsuhdepyöristä on sähköpyöriä. Näin yhä useampi on tullut hankkineeksi perinteistä pyörää kalliimman sähköpyörän, jonka kanssa jaksaa kulkea reippaasti pidemmätkin matkat töihin ja vapaalla, vaikka oma kunto ei olisikaan ihan huippuluokkaa.  

Keskimäärin työsuhdepyörät ovat noin 3 400 euron hintaisia. Maksuaika saa olla maksimissaan 60 kuukautta, eli tällöin veroetu olisi maksimissaan 6 000 euroa. Aika harvoissa tapauksissa työsuhdepyörä on vielä tätäkin kalliimpi, jolloin työntekijä maksaa itse ylimenevän osan.

Millaisia vaikutuksia työsuhdepyörällä on palkansaajan verotukseen?

Malleja on kolme. Joko niin että pyöräetu tarjotaan palkan päälle (jolloin se on kuin palkankorotus) tai sitten pyöräetu pidätetään palkasta. Kolmas vaihtoehto on välimalli, jossa työnantaja maksaa pyöräedusta osan palkan osana ja osan palkan korotuksena. 

Suurin osa työnantajista tarjoaa työsuhdepyörän palkan osana, eli vähentää sen bruttopalkasta. Tällöin työntekijän kokonaisansio pysyy samana, mutta verotettavan tulon määrä laskee ja veroprosentti pienenee. Jos bruttopalkasta vähennetään esimerkiksi 100 euron arvoinen polkupyöräetu kuukaudessa, ei palkka tosiasiassa pienene sataa euroa pienenevän veroprosentin ansiosta – ainoastaan kuukausittain maksettava käteen jäävä palkka pienenee. 

Jos työnantaja tarjoaa työsuhdepyörän palkan päälle, tällöin työntekijän ansiotulon veroprosentti ei pienene vaan pysyy edelleen samana. Tällöin työntekijä ikään kuin tarjoaa ilmaiseksi pyörän työntekijän käyttöön vastaten pyörän kuluista. 

Polkupyöräedun täsmällinen arvioiminen on hankalaa, sillä veroedun suuruus riippuu tuloista. Pähkäilyn helpottamiseksi YLE on tehnyt laskurin, jolla kukin voi arvioida asiaa omalta kohdaltaan. Laskuriin syötetään palkka ennen veroja sekä polkupyöräetu, joka tyypillisesti on maksimisumma eli 1 200 euroa vuodessa. Kone kertoo paljonko rahapalkka laskee ja paljonko veroetuhyöty on.

Mitä työnantaja hyötyy työsuhdepyörän hankinnasta työntekijälle? 

Työnantajan näkökulmasta pyöräetu ennen kaikkea kannustaa työntekijöitä liikkumaan enemmän. Tämä tarkoittaa terveempiä ja paremmin jaksavia työntekijöitä. Lisäksi työsuhdepyörä sitouttaa työntekijää työpaikkaan.

Pyöräetu on työnantajalle myös vaihtoehto palkankorotukselle.

Polkupyöräedun myötä työntekijän työmatka voi monissa tapauksissa sujua mukavammin ja jopa nopeammin. Tämä usein vaikuttaa positiivisesti työhyvinvointiin ja sitä kautta työtehoon. 

Vinkkejä pyöräedun tarjoamista harkitseville  työnantajaille

Työsuhdepyörää hankkivan työnantajan kannattaa kilpailuttaa palvelun tarjoavat kunnolla, erojakin löytyy. Tunnettuja toimijoita ovat muun muassa Vapaus, Gobybike, Suomen Työsuhdepyörä ja Electrobike. Kaikilta toimijoilta saa pääsääntöisesti ladattua palkanlaskentaan tarvittavat kuukausiraportit ja koonnit työsuhdepyöristä. 

Sekä työnantajan että työntekijän kannattaa käydä sopimus tarkasti läpi: mitä sopimuksessa sanotaan erimerkiksi jos työntekijä vaihtaa työpaikka, jää pitkälle sairaslomalle tai vanhempainvapaalle.

Esimerkiksi työsuhteen päättyessä työntekijän toimesta hän saattaa olla velvollinen lunastamaan pyörän itselleen. Jos työsuhde päättyy työnantajan toimesta, voi työntekijällä olla oikeus lunastaa pyörä itselleen, mutta ei velvollisuutta. Työpaikan vaihtuessa voi olla myös mahdollista siirtää sopimus uudelle työnantajalle mikäli myös he tarjoavat pyöräetua ja siirto sopii sekä työnantajille ettö pyöräetua tarjoavalle operaattorille. Siirron kustannukset kannattaa selvittää. Sopimusehdoissa voi olla myös mahdollisuus palauttaa työsuhdepyörä palveluntarjoajalle. Palauttamisesta peritään yleensä maksu.  

Mitä yleisiä vaikutuksia pyöräedun yleistymisellä on ollut? 

Pyöräedulla oli Pyöräliiton kyselyn mukaan selvät vaikutukset vastaajien liikennetapaan. Tulokset osoittivat, että pyöräetu lisäsi pyöräilyä reippaasti. Niin lyhyillä kuin pidemmillä matkoilla on pyöräilty enemmän ja tämä koskee sekä kesää että talvea. Vastaajista noin 40 % ilmoitti pyöräedun lisänneen pyöräilyä  lumettomana aikana. Sähköpyörää käyttävistä vastaajista 60 % oli lisännyt pyöräilyä lumettomana aikana ja 34 % heistä ilmoitti pyöräilyn lisääntyneen erittäin paljon.

Suomalaisten lisääntyvä liikkumattomuus on vakava haaste. Yksi keino vaikuttaa tähän on lisätä arkiliikunnan määrä. Esimerkiksi työmatkat polkemalla viikon liikkumistavoite voi tulla melkein huomaamatta täyteen.   Jokainen liikkeessä ollut minuutti on eduksi.  

Suomalaiset ajavat hyvinkin lyhyitä työmatkoja autolla. Henkilöliikennetutkimuksen mukaan Suomessa ajetaan autolla päivittäin 2,8 miljoonaan alle 5 kilometrin mittaista matkaa. Näistä osa olisi korvattavissa pyöräillen. Työsuhdepyörä kannustaa muun muassa tähän.

Pyöräetu on myös lisännyt pyöräilyyn liittyvää yritystoimintaa. Pyörätoimialan liikevaihto ja sitä kautta myös yritysten ja työntekijöiden määrä on kasvanut. 

Polkupyöräetu ja Heeros ePalkat

🚲 Polkupyöräedun, kuten kaikkien muidenkin luontoisetujen, käsittely Heeros ePalkat -ohjelmassa rullaa kitkattomasti.

👉 Olisiko Heeros ePalkat teille se paras vaihtoehto? Varaa aika maksuttomaan kartoitukseen ja demoon.

💎 Parhaiten koko palkkahallinnon ja henkilöstöhallinnon kokonaisuus toimii, kun palkanlaskentaohjelmasi ja HR-järjestelmä keskustelevat keskenään. Heeroksen ePalkat ja HR synkronoituvat erinomaisesti. Jos olet kiinnostunut HR-ohjelmistosta, katso pariminuuttinen HR-demo ja totea hyödyt itse.